Csáky Attila

A Cameofilm Kft. igazgatója, önálló producer. Játékfilmeket, dokumentumfilmeket, TV-filmeket és műsorokat, reklámfilmeket és egyéb médiatermékeket gyárt és gyárttat. Olyan filmek fűződnek a nevéhez mint a Temetetlen halott, a Kolorádó Kid , vagy a Hídember.

Nagy volumenű filmek producereként hogy kerültél egy elsőfilmes rendező mellé?

Kísérletező alkat vagyok, mindig izgatott a filmes nyelv megújításának lehetősége, a mozgóképes technika határainak tágítása.
A nagy költségvetésű filmek mellett hiányzott az a valami, amivel elkezdtem anno: a pusztán az alkotás szépségéért, öröméért való munka.
Láttam Simon Megyünk című kisfilmjét és tudtam, hogy ez az, ami kell. Egy ismerős vezetett el bennünket egymáshoz, és az új film alapjait már együtt teremtettük meg.

Miért fontos számodra ez a film? Miért lesz fontos másoknak?

Ugyanazért. Mert nincs hasonló. A mai tizen-, huszonévesekről szinte alig készül használható film, és nagyon kevés reális infónk van róluk. A magyar film mindig is ott volt a nemzetközi filmgyártás élvonalában, és úgy érzem, hogy ezzel a mozival szépen illeszkedünk a világban forgalmazott új független filmek sorába. Larry Clark és Gus Van Sant filmjeire gondolok.

Ezek szerint a külföldi forgalmazás is szóba jöhet?

Igen, nemzetközi forgalmazásra is szánjuk a filmet. Bár Budapest, a város, egyedi szövetét alkotja a filmnek, a globalizált világ városainak kultúráját és szubkultúráját ma már a világon szinte mindenhol megértik.

A film rendkívül alacsony költségvetéssel készült. Hogy lehetett a rendelkezésre álló pénzből egy nagyjátékfilmet kihozni?

A rendelkezésünkre álló készpénz 12 millió forint volt. Ennyiből nem lehet nagyjátékfilmet készíteni. Az, hogy nekünk mégis sikerült, csakis a rengeteg külső segítségnek köszönhető, de az akaraterő és az elsőfilmesek nemet nem ismerő ambíciója nélkül még ez sem lett volna elég. Nálunk a stáb minden tagja abszolút a sajátjának tekintette a produkciót.

CAMEOFILM

A Cameofilm Kft. 2003-ban alakult. A 20 éves filmszakmai tapasztalattal rendelkező alapító Csáky Attila célja az volt, hogy olyan hazai és nemzetközi játék illetve tv-filmes produkciókat hozzon létre, amelyeket mind a szakmai háttér, mind a minőség szempontjából a legjelesebb alkotók és a professzionalizmus jellemeznek. A viszonylag fiatal cég filmjeit máris számos földrészen, több mint 40 országban mutatták be, emellett a filmek rendszeres szereplői a legelismertebb filmfesztiváloknak.

Fesztiválszereplések és díjak:
  • 36. Magyar Filmszemle - Legjobb férfi színész díja – Cserhalmi György - A temetetlen halott – Nagy Imre naplója
  • Karlovy Vary Filmfesztivál – Hivatalos versenyfilm - A temetetlen halott – Nagy Imre naplója
  • Pessac Történelmi Filmfesztivál – Legjobb film közönségdíj - A temetetlen halott – Nagy Imre naplója
  • Lagow Filmfesztivál – Hivatalos versenyfilm – Madárszabadító, felhő, szél
www.cameofilm.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése